Kolektivní vyjednávání 6 kolo

6. kolo

Dne 30.11.2023 proběhlo 6. kolo Kolektivního vyjednávání v Bosch Powertrain Jihlava.

Co nám zaměstnavatel předhazuje? Laskavost ve formě 8% navýšení mzdových nákladů. Jediné, co nám nabízí a ani o měďák víc. Místo skutečného zlepšení mzdových podmínek, tvrdí, že tohle je maximum. Chce se pouze dohodnout, jak těchto 8 % rozdělit. A co teď?

My požadujeme spravedlivý díl koláče, který nám náleží.

Šokem pro nás bylo zjištění, že odbory v Bosch České Budějovice předložily zaměstnavateli návrh na pouhé 8% navýšení mezd. To nám dává dojem, že i zaměstnavatel v Jihlavě trvá na maximální valorizaci ve stejné výši. Odmítáme tvrzení, že odboráři v Českých Budějovicích nechtějí více než 8 %, a na základě toho by měly i odbory v Jihlavě žádat o stejnou částku. Situace je pro nás nepřijatelná, zejména po třech letech obrovských inflací, které vedly ke snížení reálných mezd. Navýšení o 8 % považujeme za nedostatečnou reakci na tuto obtížnou situaci. Jasně jsme to sdělili zaměstnavateli a vyzvali jsme ho k přehodnocení jeho návrhu. V následujícím kole vyjednávání by měl předložit nabídku, která by reflektovala rekordní inflaci, význam jihlavského závodu v rámci Bosch mobility a kvalitu a flexibilitu zaměstnanců v Jihlavě. Dále jsme zaměstnavatele vyzvali kzvážení našich argumentů s ohledem na aktuální ekonomický kontext.

Další kolo proběhne dne 7.12.2023. Hodinu před jednáním, proběhne interní schůzka vyjednávacích výborů ZO.

Přidáno 1. 12. 2023, autor: Roman Bence